Wyposażenie domu

A free web template for you, by us

Powrót do: Wyposażenie

Idealnie przyrządzone steki wołowe


Steki to jedno z najpopularniejszych dań, jakie można wykonać dla siebie, jak również dla swoich gości. Aby móc takie danie zaplanować na obiad, czy też na garden party przyda nam się odpowiednie mięso, które można dzisiaj bez najmniejszego problemu zakupić nawet w internecie.

Tak, dzisiaj sklep ze stekami oferuje wszystkim swoim klientom szybką i ekspresową dostawę, dzięki czemu nie będzie nigdzie trzeba daleko chodzić na zakupy. Wiele osób będzie obawiało się, że mięso po przyjeździe będzie nieświeże. W żadnym wypadku. Szybko przekonamy się, że zamawianie mięsa do domu, to jeden z najlepszych pomysłów, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Czas przyrządzić steki.

mięso na steki

Krok po kroku

Steki wołowe zawsze muszą mieć temperaturę pokojową zanim trafią na patelnię. Nigdy nie mogą prosto z lodówki trafić na patelnię, ponieważ ich stopień wysmażenia będzie nieodpowiedni. Zanim zabierzemy się za smażenie, należy zdać sobie sprawę jak mięso powinno być wykonane. Steki dzielimy ze względu na stopień wysmażenia.

Do wyboru mamy bardzo krwisty, nazywany inaczej blue, który smaży się po jednej minucie z każdej strony. Jak łatwo się domyślić - po jego przyrządzeniu będzie wypływała z niego krew. Kolejny stek rare - krwisty smaży się po dwie minuty z każdej strony. Po przekrojeniu widać jeszcze kolory czerwony w jego środku. Medium rare, czyli średnio krwisty, smaży się po trzy minuty z każdej strony.

Dobrze wykonany stek

Medium to stek średnio wysmażony, który smaży się po około sześć minut z każdej strony. Temperatura takiego mięsa powinna wahać się pomiędzy 70 a 72 stopnie. Na samym końcu mamy stek dobrze wysmażony, czyli well done, który należy smażyć po osiem minut na każdej stronie. Temperatura mięsa musi wynosić 77 stopnie. Zanim jednak mięso wyląduje na talerzu, to musi,...odpocząć.

Należy je z patelni ułożyć na drewnianej desce i przykryć talerzem, aby mogło przez około pięć minut odpocząć w takich warunkach. Dzięki temu temperatura dania w odpowiedni sposób się ustabilizuje, a soki mięsa będą miały okazję do tego, aby rozejść się po wszystkich stronach, ciesząc swoim smakiem.




KOMENTARZE:

Brak komentarzy